Get Adobe Flash player

Successfully ended the training season in 2012.

Author ; Foto: Balogh Ákos

With old-time pilots gave farewell to the year at Szolnok.

On the 13th of december 2012, traditionaly the MH 86. Szolnok Helcopter Base “said goodbye” for the year with a final training flight. For the event, base captain Brigadier General Imre Lamos invited the Veteran Pilots and Parachuters Organization from Veszprém, since near that city the Mi-24 squadron was stationed and moved only to Szolnok in the year 2004.

Through the day, two Mi-24, one Mi-8 and two JAK52 went to the air several times for a 6 hour training.

The first flight task was made by the Brigadier General himself with a Mi-24. At 3 hours afternoon, the ground technitians post-flight check on the helicopters and after that according to the winter rules they finished the winter coverings.

A „tanévzáró” repülés egy rövid eligazítással kezdődött az alakulat művelődési otthonában. Itt köszöntötte a bázis vezetősége, az aktív állomány, a nyugállományúak Veszprémből érkező kis csapatát. Szoros kötelék fűzi össze őket, hiszen az egykori MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred állományában kezdődött jó néhány mostani helikoptervezető – köztük Lamos dandártábornok úr – pályafutása az akkor még ezredparancsnokként, repülésbiztonsági szakemberként, oktatópilótaként (és még sorolhatnánk), szolgáló vendégek felügyelete, tanítása alatt.

Kellemes érzés volt a szolnokiak részéről megmutatni, hogy abból a kiváló nevelésből és megtanított szakmai alapokból hova fejlődtek, és hogyan töltik be azokat a munkaköröket a „mában”, Szolnokon, oly kiválóan, mint elődeik a Bakonyban anno.

A kiképzési repülési feladatok délelőtt 9 órakor kezdődtek mind a harci- , mind a szállítóhelikopter zászlóaljaknál, továbbá a kiképzőrepülő századnál.

A repülési feladatokra a zord mínuszok és a kisebb mennyiségű hó miatt a műszaki állomány már órákkal hamarabb megkezdte a gépek kiolvasztását, repülés előtti előkészítését.

A nap folyamán két Mi-24-es, egy Mi-8-as és két JAK-52-es emelkedett többször is a levegőbe a hat órás műszak alatt.

Az első repülési feladatot Lamos Imre dandártábornok hajtotta végre, mely Mi-24-es géppár repülés volt, Rolkó Zoltán alezredes megbízott parancsnokhelyettes kíséretével, majd minden jelenlévő végrehajtotta az előírt repüléseket a nap folyamán.

A nap hamar eltelt, délután 3 óra környékén leszálltak a helikopterek, a műszak elvégezte a repülés utáni ellenőrzéseket majd a téli üzemeltetés szabályainak megfelelően elvégezték a helikopterek téli takarását.

A program ez után ismét a művelődési otthonban folytatódott a repülés utáni eligazítással, a sikeresen teljesített kiképzési év köszöntésével, elismerések átadásával, az elmúlt év kiemelkedő eseményeinek felelevenítésével (ezekről weboldalunkon hamarosan bővebben beszámolunk), valamint a jelenleg külszolgálatot teljesítő Mi-35 Légi Kiképzés Támogató Csoport (AMT) nyolcadik váltásának videó konferencián keresztüli köszöntésével.

Lamos Imre dandártábornok mindenki számára megköszönte a nehezedő körülmények közötti sikeres és kiemelkedő munkát, majd hozzátette, bár erre az évre befejezték a feladataikat, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy jövőre minden folytatódik tovább.

Az este szerény állófogadással zárult a veterán kollégákat pedig baráti beszélgetésekre, egy kis múltidézőre a bázis Tiszti Kaszinójába invitálta a parancsnok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Attention!

Dear Visitor! Our webpage is completely nonprofit, our editors doesn't have an income from this, but the hosting costs money, and we spend our own money to the open to the press events. Please, if you feel, support our work! More information you can find under the about us section. Thank you: LHSN.HU

Légi Huszárok SzolNok

(Aerial Hussars of Szolnok)

or even:

The HDF 86th Szolnok Helicopter Base airport's ICAO code. The ICAO is an aviation organization of the United Nations.

Sponsors
Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.