Get Adobe Flash player

They showed what they can do!

Author: Ákos Balogh ; Photos: Ákos Balogh , Levente Benedek ; Video: szolnoktv.hu

The national exercise Logical Decision 2012 was ended on the 13th of september 2012 after two weeks of joint excercise. On the event’s VIP day was a spectacular skills presentation, it was officialy closed with the learned methods. The excersise was also seen by Brigadier General Albert Sáfár, Commander of the Hungarian Air Forces.

Bár a zárónap az időjárást illetőleg nem volt túl kegyes a résztvevőkhöz, hiszen a csütörtöki napon érte el Magyarország területét egy jelentősebb hidegfront, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis a gyors reagálásnak és kiváló szervezőkészségnek köszönhetően sikeresen átszervezte és végrehajtotta a kiképzési repülést melyben mind a négy résztvevő nemzet nyolc helikoptere és közel háromszáz katonája szerepet vállalt.

A látványos bemutatón megmutatták azt a többnemzeti együttműködést, annak minden mozzanatát, melynek gyakorlásáról az elmúlt két hét szólt. “A feladatokra hónapokkal ezelőtt megkezdték a felkészülést; nem rutinból hajtják végre, hanem kemény munka áll mögötte.” – fogalmazott Sáfár Albert dandártábornok.

A fiktív helyzet forgatókönyve szerint egy pilóta-kiszabadítási folyamatot tekinthetett meg a katonai szakemberekből és újságírókból álló “közönség”.

Illusztráció

Ennek során a szárazföldi alakulatok bemutatták két elfogott pilóta kiszabadítását, a légi személyzetek pedig a helikopterek alkalmazását ellenerő leküzdésére.

Így többek között harcihelikopteres biztosítás, gyorsköteles kiemelések, és kirakások is végrehajtásra kerültek. Ahogy Simon Péter őrnagy a gyakorlat igazgatója fogalmazott: “A harci alkalmazási szakág legbonyolultabb feladatait hajtották végre a külföldi kollégákkal.”

A sikeresen végrehajtott gyakorlat egy remek lehetőség volt a katonai helikopterek együttes alkalmazásának összehangolására, mely harctéri tapasztalatok alapján kiemelten szükséges a műveleti területeken.  Így  tehát remélhetőleg a több éves hagyományt folytatva jövőre is megrendezésre kerül a harcászati gyakorlás.

Illusztráció

Lamos Imre dandártábornok a Helikopter Bázis parancsnoka az eseménnyel kapcsolatban kifejtette: “Minden nemzetnek megvolt a saját feladata, volt, aki az egészségügyi mentést végezte, más a területet biztosította, volt, aki az ellenséges területről menekítette a bajba jutott személyzetet, tehát ez egy komplex és megtervezett, összetett gyakorlat volt.”

A végrehajtói állomány részére a hivatalos programok befejeztével egy baráti záróünnepség is megrendezésre került egy úgynevezett “hangárparty” mely során a barátságok elmélyítésére és egy kis jól megérdemelt lazításra is lehetőség adódott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Attention!

Dear Visitor! Our webpage is completely nonprofit, our editors doesn't have an income from this, but the hosting costs money, and we spend our own money to the open to the press events. Please, if you feel, support our work! More information you can find under the about us section. Thank you: LHSN.HU

Légi Huszárok SzolNok

(Aerial Hussars of Szolnok)

or even:

The HDF 86th Szolnok Helicopter Base airport's ICAO code. The ICAO is an aviation organization of the United Nations.

Sponsors
Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.