Get Adobe Flash player

The Logical Decision 2012 was started by a joint formation flight on its first day

Author ; Photos: Ákos Balogh ; Video: Levente Benedek

After the official opening on the 4th of september 2012, the Logical Decision 2012 excersise on the 5th of september was started with the Hungarian, the Polish, the Mecadonia and the Slovakian staff joint formation flight on its first day.

„Egy hagyomány gyakorlatilag, hogy minden első napon a legelső felszállás egy nagy összekovácsoló kötelékrepülés.” – fogalmaz Simon Péter őrnagy a gyakorlat igazgatója.

Az esemény különlegességét a nyolc egyszerre felszálló helikopter látványán kívül az is adta, hogy mind a négy nemzet orosz gyártmányú Mi-24-es harci- és Mi-8/17-es szállítóhelikopterekkel vesz részt a gyakorlaton. Továbbá érdekes volt, hogy több különböző altípus/modernizáció repült együtt (Mi-24 V, P; Finnországtól átvett Mi-8, Mi-17, Mi-17-1V).

A szárazföldi csapatokkal is együttműködő „találkozó” jövő hétvégén zárul, mely nagy múltra tekint vissza, hiszen idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szervezésében.

Az európai helikopterpilótáknak, műszakiaknak szóló gyakorlat célja a tapasztalatcsere, egymás képességeinek, eljárási módszereinek megismerése, hiszen NATO tagként akár éles helyzetben is együttesen kell különböző helyzeteket megoldani, például, a szárazföldi csapatok tevékenységét támogatni.

Légierős és szárazföldi alakulatok részvételével zajló gyakorlat célja többek között a tapasztalatcsere, egymás képességeinek, eljárási módszereinek megismerése, hiszen misszióban és műveleti területen akár éles helyzetben is együttesen kell különböző helyzeteket megoldani, például, a szárazföldi csapatok tevékenységét támogatni.

A szolnoki katonáknak és persze külföldi társaiknak ez a két hét további remek lehetőség arra is, hogy a már műveleti területen megszerzett tapasztalatokra építve gyakoroljanak, újdonságként mindannyian megismerjék milyen, amikor egy kétszintű törzs, egy összhaderőnemi és egy zászlóaljszintű segíti a parancsnokok munkáját.

Magyarország számára ez miért is fontos?

„Azért fontos ez, mert mi magyarok is már 2010 óta jelen vagyunk helikopteres mentorcsoportokkal műveleti területen Afganisztánban, és nagyon sok országot – már eddig is – sikerült idecsábítani, akik már kint voltak olyan helyeken ahova mi készülünk vagy majd egyszer menni fogunk és rengeteg olyan hasznos dolgot elmondtak arról, – amikre nekünk jobb, ha már békeidőben, itthoni területen felkészülhetünk – amivel ott találkozunk.” – tudtuk meg a gyakorlatigazgatótól.

Az esemény forgatókönyve is ennek megfelelően lett kidolgozva, a várható feladatok között szerepel például éleslövészet, éjjellátós (NVG) repülések és feladatok végrehajtása, szárazföldi csapatok MEDEVAC (sebesültek mentése) kiemelése.

Simon Péter őrnagy fontosnak tartja azt is, hogy az ilyen alkalmak során lehetőség nyílik a katonák közötti ismerkedésre, így a műveleti területen már barátokként találkozhatnak, ez pedig pozitív irányba tereli munkájuk sikerességét, hatékonyságát.

A nyitókötelék szerda délután 16 óra környékén indult és egyből egy összetett feladat került végrehajtásra.

A szolnoki repülőtér felszállópályáján alakzatba rendeződő helikopterek felszállás után egy iskolakör repülése után a táborfalvai lőtér felé vették az irányt, ami az események fő helyszíne, majd itt a kötelékből kiválva egy magyar Mi-8-as egyből egy új feladat végrehajtásába kezdett. Hogy mi volt ez? Arról hamarosan következő cikkünkben olvashattok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Attention!

Dear Visitor! Our webpage is completely nonprofit, our editors doesn't have an income from this, but the hosting costs money, and we spend our own money to the open to the press events. Please, if you feel, support our work! More information you can find under the about us section. Thank you: LHSN.HU

Légi Huszárok SzolNok

(Aerial Hussars of Szolnok)

or even:

The HDF 86th Szolnok Helicopter Base airport's ICAO code. The ICAO is an aviation organization of the United Nations.

Sponsors
Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.