Get Adobe Flash player

Sz-5 és Sz-8 földi célok elleni nem irányított repülő-fedélzeti rakéta

Az Sz-5 57mm-es rakéta igen egyszerű felépítésű. A rakétatest 55 mm átmérőjű acélcsőből készült. Elöl erre van rögzítve a robbanótöltet a V–5M vagy V–5M1 csapódó gyújtóval. A rakétatest hátsó részén a fúvócső található, amely körül a stabilizátorszárnyak vannak elhelyezve. A rakéta forgás-stabilizált, repülés közben percenként 1500 fordulatot tesz meg a hossztengelye körül. Szilárd hajtóanyagú rakétahajtóművel rendelkezik. A hajtómű égési ideje 1,1 másodperc, ez idő alatt a rakéta kb. 300 métert tesz meg, a hajtómű kiégése után a rakéta ballisztikus pályán repül tovább. A rakétákat több indítócsöves blokkban hordozzák a helikopterek. A Magyar Honvédség 16 és 32 indítócsöves rakétablokkokat használ, UB–16–57 és UB-32-57 típusmegjelöléssel, mely 2-2 blokkot jelent a Mi-24-es harcihelikopternél és a Mi-8-as szállítóhelikopternél valamint 3-3 blokkot a Mi-17-es szállítóhelikopternél. Indítását a helikopter pilótája végzi az erre rendszeresített célzó berendezéssel a pilótafülkében.

  • Hossz: 830 mm
  • Rakétatest átmérője: 57 mm
  • Stabilizátorszárnyak fesztávja (nyitott állapotban): 230 mm
  • Induló tömeg: 3,86 kg
  • Harci rész tömege: 1,08 kg
  • Szórás: a repülési távolság 0,35%-a
  • Maximális hatótávolság: 2000 m
  • Alkalmazási magasság: 100–15 000 m

Ennek modernizált változata az Sz-8 nem irányított rakéta

A területcélok leküzdésére szolgáló 80mm-es fegyver tucatnyi változatát fejlesztették ki, amelyek főleg a harci részük tekintetében különböznek. Létezik repesz, romboló, kumulatív, világító, füstképző, acélnyilakat szétszóró, radarzavaró stb. változata is. Közös jellemzőjük a rövid égésidejű, szilárd tüzelőanyagú rakétahajtómű és a kinyíló stabilizáló vezérsíkok. Az Sz-8 rakéták 1,2-4 km közötti távolságból indíthatók. Induló tömegük 11,3-15 kg, harci részük 3,6-7,5 kg, hosszuk 1,4-1,6 méter, égésvégi sebességük pedig 474-650 m/s közötti, változattól függően. A rakéta a Mi-24-es harcihelikopteren 2 rakétakonténerből indítható összesen 40 db rakétával.

Attention!

Dear Visitor! Our webpage is completely nonprofit, our editors doesn't have an income from this, but the hosting costs money, and we spend our own money to the open to the press events. Please, if you feel, support our work! More information you can find under the about us section. Thank you: LHSN.HU

Légi Huszárok SzolNok

(Aerial Hussars of Szolnok)

or even:

The HDF 86th Szolnok Helicopter Base airport's ICAO code. The ICAO is an aviation organization of the United Nations.

Sponsors
Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.