Get Adobe Flash player

Sugárfelderítő konténer

Ugyan nem sorolható a fegyverzet közé, de rendszeresített eszközről van szó.

A Magyar Honvédség Görgey Artúr Vegyvédelmi Informatikai Központjában (MH GAVIK) kifejlesztett légi nukleáris sugárzásmérő berendezés alkalmas sugárszennyezett területek felderítésére, pontszerű sugárforrás felkutatására, illetve ezen belül is a különféle sugárzó anyagok koncentrátumának a meghatározására. Ennél fogva a berendezés képes egy esetleges nukleáris baleset következményeinek a felmérésére, valamint terrorveszély fenyegetése esetén bármilyen rejtett sugárzó anyag bemérésére, amelyet például illegális csempészés útján kívánnak mozgatni az országban.

A berendezés megfelelő működésének feltételei a következők: Olyan repülőeszközre kell felfüggeszteni, amely képes a szennyezett terület felett minimális, 50- 100 méteres magasságban viszonylag alacsony, 100-150 km/h-s sebességgel elrepülni. Ilyen feladatra jelenleg hazánkban a helikopter a legalkalmasabb eszköz. A rendszerben álló Mi-8/17/24 gépek közül pedig egyedül a legutóbbi, vagyis a Mi-24-es az egyetlen olyan helikoptertípus, amelynél megoldott a hermetizálható pilótakabin révén a gépben ülő személyzet sugárzás elleni védelme.

A MH 86. Szolnok Helikopterbázis állandó, 24 órás sugárfelderítő készültséget ad. Katasztrófa esetén egy konténerrel felszerelt Mi-24-es képes azonnal a helyszínre sietni, és a berendezés segítségével felmérni a sugárzás mértékét.

A konténer felépítése:

A konténerben két nukleáris detektor, GPS-vevő, barometrikus magasságmérő és egy adatgyűjtő található, amely képes fedélzeti adatgyűjtő- és kiértékelő programmal ellátott kézi számítógépnek adatot küldeni, vagy a memóriájába elraktározni.

Az előbbiek alapján a felderítés elvégezhető úgy is, hogy nincs a fedélzeten felderítő személyzet és számítógép. A gyűjtött adatok a felderítés végeztével olvashatók ki az adatgyűjtőből, ilyen esetekben a kiértékelés a földön történik.

A konténerben ki van alakítva a rádióadó helye is arra az esetre, ha földi állomás számítógépe felé kell valós idejű, úgynevezett on-line megoldással küldeni az adatot. További lehetőségként opcionálisan a konténerbe videokamera is beszerelhető, aminek segítségével felvételeket is tárolhat vagy küldhet a konténer a felderíteni kívánt területekről.

Attention!

Dear Visitor! Our webpage is completely nonprofit, our editors doesn't have an income from this, but the hosting costs money, and we spend our own money to the open to the press events. Please, if you feel, support our work! More information you can find under the about us section. Thank you: LHSN.HU

Légi Huszárok SzolNok

(Aerial Hussars of Szolnok)

or even:

The HDF 86th Szolnok Helicopter Base airport's ICAO code. The ICAO is an aviation organization of the United Nations.

Sponsors
Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.