Get Adobe Flash player

A zászlóalj rövid története

Jelenleg az országban, a többszörös haderő átalakítás során egyetlen Szállítóhelikopter Zászlóalj – két típussal: Mi-8, Mi-17- maradt meg, Szolnokon. A többi típust (Mi-1, Mi-2, Mi-4, KA-26) az idők folyamán fokozatosan kivonták. A Szállítóhelikopter Zászlóalj a Magyar Honvédség szervezetén belül az egyik olyan alegység, amely a legsokoldalúbban felhasználható. Az országban az utóbbi időben gyakoribbá vált természeti csapásokban ( árvíz, erdőtüzek, stb… ) a szállítóhelikopter zászlóalj igen jelentős segítséget nyújtott a katasztrófa védelmi erőknek. Például a 2006-os árvízek idején több település a helikopterek gyors és hatékony közreműködésének köszönhetően menekült meg a pusztító ártól. Egy adat: a gépek az árvíz 1 hónapja alatt megközelítőleg 5000 tonna homokot és kavicsot szállítottak a veszélyeztetett gátszakaszokra.

Alaprendeltetése

 • Légimozgékonyságú, ezen belül kiemelten légiroham műveletek végrehajtása;
 • Légiszállítású műveletek végrehajtása;
 • CSAR /Harci kutatás mentés/ részfeladatok végrehajtása;
 • CASEVAC. /Harci körülmények közötti egészségügyi kiürítés/

Szervezeti felépítése, feladatrendszere

Parancsnokság és törzs

Feladata a zászlóalj béke-, valamint minősített időszakbeli tevékenységének tervezése, szervezése, vezetése, irányítása, szoros együttműködésben a Harcihelikopter Zászlóaljjal.

1-8 Szállító kutató- mentő raj

 • A Magyar Köztársaság teljes területén 24 órás kutató-mentő készenlét állandó biztosítása, mind a katonai, mind a civil légijárművek részére. A nyugati országrész lefedettségét Pápáról, a keletiét Szolnokról biztosítja.
 • Csapatszállítás, deszantolás, ejtöernyős dobás, és egyéb speciális feladatok végrehajtása a szárazföldi erőkkel együttműködve. A világszínvonalú ejtőernyős válogatott felkészüléseit is a zászlóalj biztosítja.
 • Katasztrófavédelmi repülések biztosítása, természeti csapások esetén.

1-8 kutató- mentő csoport

 • A csoportba beosztott ejtőernyős és egészségügyi szakszemélyzet a nap 24 órájában biztosítja a kutató-mentő szakfeladatok ellátását.

Különleges Szállítóhelikopter raj

 • Állami szintű vezetők, VIP személyek szállítása (például: II. János Pál pápa több alkalommal utazott szállító helikopteren).

Egyéb feladatok

 • Állami kutató-mentő szolgálat ellátása;
 • Egészségügyi kiürítési feladatok végrehajtása;
 • Légi szállítási feladatok végrehajtása;
 • Természeti csapások, ipari katasztrófák következményeinek felszámolásában való részvétel;
 • VIP szállítási feladatok ellátása;
 • A repülő személyzetek folyamatos kiképzésének és szintentartásának megszervezése, gyakorló és hadműveleti feladatok végrehajtása.

Kiképzés

A repülő, általános katonai- és szakkiképzésen túl minden évben nemzetközi kutató-mentő gyakorlatokon, számítógéppel támogatott törzsvezetési gyakorlatokon vesz részt, valamint szakharcászati gyakorlatokat hajt végre

Jelképek

A zászlóalj jelenlegi karjelzése az engedélyeztető jóváhagyó eljárás alatt áll.

Szabadidő

A zászlóalj rendszeresen szervez sportnapokat , ahol a sportolás után a baráti beszélgetésekre is nyílik lehetőség, az állomány álltal főzött étel elfogyasztása közben.
Munkatársaink rendszeresen résztvesznek nemzetközi, hazai és katonai versenyeken, ahol igen szép eredményeket szoktak elérni.

„ Ha bajban vagy, egy fölötted elsuhanó repülő, legfeljebb egy szál rózsát dob neked, az életedet csak egy helikopter mentheti meg! „

(Sikorsky után szabadon)

Attention!

Dear Visitor! Our webpage is completely nonprofit, our editors doesn't have an income from this, but the hosting costs money, and we spend our own money to the open to the press events. Please, if you feel, support our work! More information you can find under the about us section. Thank you: LHSN.HU

Légi Huszárok SzolNok

(Aerial Hussars of Szolnok)

or even:

The HDF 86th Szolnok Helicopter Base airport's ICAO code. The ICAO is an aviation organization of the United Nations.

Sponsors
Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.