Get Adobe Flash player

Lövészetek, kitelepülések – Újmajor éjjel-nappal

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis évente néhány alkalommal hajt végre éleslövészetet. Mivel erre a célra legalkalmasabb hely a Dunántúlon van ezért szükséges a gépek és a kiszolgáló személyzet áttelepítése egy úgynevezett előretolt felfegyverző és üzemanyagtöltő pontra (FARP – Forward Arming and Refueling Point) amire a Veszprém melletti Jutaspuszta-újmajor honvédségi terület van kijelölve. Az áttelepülést a szárazföldi szakágak kezdik meg a szükséges kiszolgálóeszközök áttelepítésével, valamint a leszállóhelyek kijelölésével. Ezután érkeznek meg a helikopterek.

A lövészeti feladatok mindig mást és mást jelentenek ezért szükséges a hajózók felkészülése. Ez három órával a repülés megkezdése előtt kezdődik. Ez alatt átismétlik a lőtérrendet, elkészítik a szükséges térképvázlatokat, majd következik a „lejátszás”, ami egyfajta ellenőrzése a feladatra kijelölt hajózóknak. Ezután egy meteorológiai tájékoztatót kapnak a pilóták, majd a koordinátori eligazítás zajlik le, végül pedig a gépek átvétele. Mialatt a hajózók felkészítése zajlik, addig a műszaki személyzet ellenőrzi a helikoptereket, és feltöltik a feladat végrehajtásához szükséges fegyverzettel.

A lőtéren négy órával a lövészet előtt kezdik meg a felkészülést. Lezárják és ellenőrzik a lőtér területét, hogy a területen ne legyenek illetéktelenek. A megfigyelő ponton vörös zászló jelzi, az éleslövészet kezdetét, de ez előtt még biztosításra kerül a megfelelő tűzoltó-, mentő- és tűzszerész személyzet. A lövészetre érkező gépek személyzetével a lőtéri repülésvezető tartja a kapcsolatot. A lőtéren az ő szava a döntő.

A töltőhelyre visszatérő gépeket a műszaki állomány fogadja. Ők azok, akik a felszállás után a szabadban várják vissza a gépeket, télen – nyáron, hóban, fagyban, tűző napsütésben. Amennyiben éjszakai lövészet is szerepel a feladatok között még sötétedés előtt a földi csapat beüzemeli a fénytechnikát.

A műszak végén adminisztrálásra kerül az elhasznált üzemidő és üzemanyag valamint a lőszerfelhasználás, a hajózó állomány pedig részt vesz a repülés utáni eligazításon, ahol megbeszélik a végrehajtott lövészeti feladatokat. A lényeg az, hogy ne maradjon megválaszolatlan probléma, kérdés.

A lövészet általában egy hetes időintervallumban zajlik, ezután a visszatelepülés történik az állomány bázisára. Ez pont fordított menetben történik, mint a kitelepülés. Először a gépek érkeznek vissza Szolnokra, majd később az őket kiszolgáló eszközök.

Attention!

Dear Visitor! Our webpage is completely nonprofit, our editors doesn't have an income from this, but the hosting costs money, and we spend our own money to the open to the press events. Please, if you feel, support our work! More information you can find under the about us section. Thank you: LHSN.HU

Légi Huszárok SzolNok

(Aerial Hussars of Szolnok)

or even:

The HDF 86th Szolnok Helicopter Base airport's ICAO code. The ICAO is an aviation organization of the United Nations.

Sponsors
Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.