Get Adobe Flash player

Különleges festésű helikopterek

A Magyar Honvédség jelenleg három díszfestésű Mi-24-es harcihelikopterrel büszkélkedhet.
Az első különleges festést még az egykori MH. 87. Bakony Harcihelikopter Ezred állományába tartozó 117-es oldalszámú Mi-24-es kapta. A Csőrike becenevű gép 2000-ben készült el, és a szentkirályszabadjai repülőnapok kedvence lett. A rétisas mintájával ellátott helikopter annak ellenére hogy már nem repül, mindenki kedvence maradt.

A második helikopter a 714-es oldalszámú az MH.86. Szolnok Helikopter Bázis állományába tartozó Mi-24-es, avagy a Golden Hind magyarul Arany Szarvastehén. Története egészen 2007-ig nyúlik vissza. Az akkori Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap tiszteletére készült el a gép, amin megjelennek mind a nemzeti színek, mind pedig a helikopter NATO kódnevéből származó HIND vagyis szarvastehén mintázat. Ez a gép lett a bázis kijelölt bemutatógépe. Sajnos azonban ez a helikopter sem repül már, 2010 nyarán kirepülte utolsó naptári üzemidejének óráját is, így átmenetileg bemutatógép nélkül maradt a Szolnok Helikopter Bázis.

De csak átmenetileg, mert a 2010.. augusztusában tartott Nemzetközi Repülőnapon, nem maradhatott el egy új magyar díszfestésű gép, így született meg Csőrike 2. A a 716-os oldalszámú Mi-24-es ismételten egy sas mintázatát kapta, kiegészítve a festésnél felhasznált különleges anyagokkal, valamint mivel egy Mi-24 V típusról van szó, így már felszerelésre került az EVU berendezés is, valamint a Sturm rakéta indítócsöve ami lángoló festést kapott a póttartályokkal, és a rakétablokkokkal egyetemben.

A gépek festője Simkó Zsolt, nevéhez fűződik a Csőrike I. és II. mintázatának megtervezése. A veszprémi festő gyermekkora óta szeret rajzolni, festeni, azonban ez a három helikopter megfestése hozta meg az igazi világhírnevet számára, és ezen műveire a legbüszkébb.

Attention!

Dear Visitor! Our webpage is completely nonprofit, our editors doesn't have an income from this, but the hosting costs money, and we spend our own money to the open to the press events. Please, if you feel, support our work! More information you can find under the about us section. Thank you: LHSN.HU

Légi Huszárok SzolNok

(Aerial Hussars of Szolnok)

or even:

The HDF 86th Szolnok Helicopter Base airport's ICAO code. The ICAO is an aviation organization of the United Nations.

Sponsors
Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.